DUKA PARTNERS
DUKA / Kira Hukuku

Kira artışı nasıl belirlenir?

3 Kasım 2026 · Genel hukuki bilgilendirme

Konut ve çatılı işyeri kiralarında yenilenen dönem kira bedelinin belirlenmesinde Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi temel düzenlemelerdendir. Kural olarak tarafların artış anlaşması, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçemez. Kira ilişkisinin süresi ve somut koşulları ayrıca değerlendirilmelidir.

Hangi TÜFE oranı esas alınır?

Kanunda önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı belirtilir. Güncel veriler TÜİK kaynaklarından doğrulanmalıdır.

Sözleşmede artış hükmü yoksa ne olur?

Kanun, anlaşma bulunmadığında kira bedelinin belirlenmesine ilişkin ilkeler içerir. Kiralananın durumu ve hakkaniyet gibi unsurlar somut uyuşmazlıkta önem taşıyabilir.

Beş yıldan sonra bedel nasıl değerlendirilir?

Beş yıldan uzun süreli veya beş yılın ardından yenilenen kira ilişkilerinde mahkemece bedel belirlenmesine ilişkin ayrı değerlendirmeler gündeme gelebilir. Otomatik hesaplama, hukukî incelemenin yerini tutmaz.

Mevzuat ve resmî kaynak ↗

Bu metin genel bilgilendirme amaçlıdır. Somut olayın incelenmesi, hukukî danışmanlık ve güncel mevzuat kontrolü gereklidir. Mevcut veya geçmiş dava sonuçları hakkında herhangi bir iddia içermez.